SoleCRISTransition linkFront pageTransition linkUser manualTransition linkRegister informationTransition linkLogin

Music/Artistic directorship or production of a project, recording or event
      


Runolaulun päivä. Liedes Anna-Kaisa. 2017


Category Music
Subcategory Artistic directorship or production of a project, recording or event
Person
Liedes Anna-Kaisa 
Unit
Unit SibA/Kansanmusiikin aineryhmä 
Title Runolaulun päivä 
Start date 25.04.2017 
Place Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sali 
City Helsinki 
Country Finland
Production SKS ja Kansanmusiikin aineryhmä 
Additional information Jos mä lähen laulamahan,
Laulan lammin lattialle, lampehen siniset sorsat!

Ohjelma

Kansanmusiikin aineryhmän laulajat tuovat kuultavaksi tarinoita Karjalasta, Inkeristä sekä Viron Setumaalta, jossa runolauluperinne (regilaul) on yhä voimissaan. Mukana soi myös kaukaisten kielisukulaistemme mordvalaisten moniääninen laulu, joka esitetään kalevalamitalla. Tarinat kietoutuvat yhteen ääni-improvisaation ja saamelaisen joiun voimalla.

Laulajat: Vilma Jääskeläinen, Hilda Länsman, Janne Ojajärvi, Laura Petäjä, Heikki Turppo, Mirva Soininen, Eva Väljaots ja Anatte Åkerlund; ohjaus Anna-Kaisa Liedes

Kalevala perustuu laulettuun eeppiseen runolauluun. Runolaulu on vanhinta suomalaista kulttuuria. Mytologisen runolaulun juuret ulottuvat jopa kahden tuhannen vuoden päähän. Runolaulun kulta-aika oli 1800-luvulla. Tuolloin sillä oli hyvin laaja yhteiskunnallinen merkitys sen tuottamien esteettisten nautintojen lisäksi. Runolaulu yhdessä muun suullisen perinteen kanssa oli aikansa arkisto, media, koululaitos ja kirjasto. Myös eettiset arvot saatiin suullisen perinteen kautta. Runolaulu on edelleen elävää perinnettä. Kolmen viime vuosikymmenen aikana se on noussut uuteen kukoistukseensa, kun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä ja muutamat konservatoriot ovat ottaneet sen opetuksen ja tutkimuksen ohjelmaansa.

Lämpimästi tervetuloa!

Helsingin tilaisuuden järjestävät Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä ja SKS. Valtakunnallisen runolaulutapahtuman pääjärjestäjä on Juminkeko-säätiö.

Valtakunnallisen runolaulupäivän konsertit ovat osa Suomi 100 -tapahtumia. Konsertteja järjestetään 25.4. Kainuussa, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla.
Internet-addresses https://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumakalenteri/runolaulun-paiva#.WoP-iFJDxsM [Runolaulun päivä]
Registration (yyyy) 2017