SoleCRISTransition linkFront pageTransition linkUser manualTransition linkRegister informationTransition linkLogin

Music/Ensemble performance
      


Menaiset -konsertti. Liedes Anna-Kaisa. 2017


Category Music
Subcategory Ensemble performance
Person
Liedes Anna-Kaisa 
Unit
Unit SibA/Kansanmusiikin aineryhmä 
Title Menaiset -konsertti 
Start date 30.06.2017 
Place Kuhmo-talo 
City Kuhmo 
Country Finland
Production Sommelo-festivaali 
Additional information MeNaiset-lauluyhtye
MeNaiset sai alkunsa 1993 Helsingissä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla, kun suomalais-ugrilaisesta laulukulttuurista innostuneet muusikot halusivat laajentaa tietojaan ja taitojaan yhdessä laulamalla. MeNaisten jäsenet ovat opiskelleet, tutkineet ja laulaneet laajasti suomalais-ugrilaisten kansojen lauluperinnettä. Eri kulttuurien musiikkiin, äänenkäyttötapoihin sekä esityskäytäntöön he ovat perehtyneet arkistoäänitteiden, -nuottien sekä vielä elävien perinteentaitajien välityksellä. Esittämäänsä musiikkia he kuitenkin pyrkivät tulkitsemaan luovasti oman persoonansa kautta eivätkä pelkästään kopioimaan sitä.

Laulut MeNaiset esittää useimmiten alkuperäiskielellä ja niiden tekstit ovat perinteistä kansanrunoutta. Suurin osa suomalaisesta runoudesta on kalevalaista runomittaa.
Perinteisen moniäänisen musiikin laulamisen lisäksi MeNaisten jäsenet tekevät itse sovituksia. Ohjelmistoon tuo uusia, mielenkiintoisia sävyjä heidän omat sävellyksensä, joissa on kuultavissa suomalaisugrilaisen perinteen lisäksi vaikutteita muistakin etnisistä laulukulttuureista.

Yhtyeen jäsenten monipuolinen lahjakkuus tulee esille myös erilaisissa poikkitaiteellisissa produktioissa ja ääni-improvisaatiossa, jota he esittävät sekä erikseen että yhdessä perinteisen musiikin kanssa. Satoja konsertteja ja kymmeniä konserttikiertueita MeNaisilla on ollut vuodesta 1993 Suomen lisäksi Belgiassa, Englannissa, Ranskassa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Tsekeissä, Sveitsissä, Itävallassa, Hollannissa, Virossa, Venäjällä ja Latviassa.

Yhtye on tehnyt yhteistyötä mm. mordvalaisen Toorama-kansanmusiikkiyhtyeen, Leelonaase-setukuoron sekä suomalaisten nykysäveltäjien ja jazzyhtyeiden kanssa. Keväällä 2007 yhtye teki yhdessä mordvalaisen Toorama-yhtyeen kanssa kahden viikon konserttikiertueen Hollantiin (Rasa) ja kesällä 2007 Suomeen ja Vienan Karjalaan. Keväällä 2008 MeNaiset teki viikonmittaisen konserttikiertueen Viron merkittävimpiin konserttitaloihin ja sittemmin yhtye juhli 15 -vuotista taipalettaan erilaisilla kotimaan konserteilla ja kiertueella. 2010 vuoden MeNaiset aloitti yhdessä Tooraman kanssa Sibafestillä sekä kiertueella eteläsuomessa ja Viron Estonia teatterin Kamarisalilla.Internet-addresses http://sommelomf.blogspot.fi/2017/03/sommelo-2017-ohjelma-sommelo-program.html [Sommelo 2017]
Registration (yyyy) 2017