SoleCRISTransition linkFront pageTransition linkUser manualTransition linkRegister informationTransition linkLogin

Music/Composition
      


EMBODIED: Soprano + Violin. Hartikainen Jarkko. 2019


Category Music
Subcategory Composition
Person
Hartikainen Jarkko 
Unit
Unit S/DocMus-tohtorikoulu 
Title EMBODIED: Soprano + Violin 
Start date 04.05.2019 
Place Institut finlandais (Suomen Ranskan-instituutti) 
City Pariisi 
Country France
Production Institut finlandais 
Additional information EMBODIED: Soprano + Violin (2019) yhdistää sooloteokset EMBODIED: Violin Solo (2018) ja EMBODIED: Soprano Solo (2018) yhtä aikaa esitettäväksi duoksi. Alun perin itsenäisiksi sävelletyt sooloteokset pureutuvat äänentuoton soitinspesifiin, keholliseen fyysisyyteen lähinnä äänenvärin empaattisen kuuntelun houkuttelemana.

Eriikka Maalismaan tilauksesta syntyneessä viuluteoksessa sekä soittimen puisen kopan resonaatiotaajuus (ns. susiääni) että instrumentin metallisten kielten hauraat luonnonhuiluäänet ruumiillistuvat "elävässä" epästabiiliudessaan ja anatomisissa suhteissaan jopa teoksen muodossa, joka on syntynyt intiimin soitin-soittajayhteiselon konkreettisen materiaalisuuden tutkimisesta tiiviissä yhteistyössä esittäjänsä kanssa. Meeri Pulakalle omistetussa sopraanoteoksessa – esiintyjän ja instrumentin ollessa yhtä – vastaava metodiikka kohdistuu paitsi yksilölliseen, katkeamattoman äänentuoton ja hengityksen suhteeseen sekä vokaaliformanttien ja rekisterialueiden kaksi- ja kolmiäänisyyteen, myös vibrato-tremolon erilaisiin anatomisiin paikallistuksiin kehossa. Tämä johtaa teoksen lopussa koko kropassa tuntuvan ja myötätuntoa herättävän tunteen esille päästämiseen, joka hämärtää rajaa musiikin ja esitystaiteen välillä.

Sopraanoteoksen sävellysprosessin loppuvaiheilla kokeilin hetken mielijohteesta, miltä lähtökohtiensa puolestakin sisarteoksina näyttäytyneet, samassa trasteverelaisessa residenssihuoneessa alkunsa saaneet soolokappaleet kuulostaisivat päällekkäin, kuin samassa tilassa hengittävinä olentoina. Tuloksena syntynyt, soittimien yksilöllisistä kehollisista lähtökohdista määräytynyt kontrapunkti oli niin maagista, luonnollisella tavalla hengittävää ja linjojensa vahvuudessa ikään kuin rinnakkain samaan suuntaan kulkevaa elämää, että en voinut lopulta muuta kuin kirjoittaa teosten kantaesitysäänitteiden montaasista transkription nimellä EMBODIED: Soprano + Violin.

Esityksessä kuulemme yhteisöllisesti, miltä näiden sooloteosten samanaikainen kohtaaminen kertoo yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden suhteesta, empatiasta, läsnäolosta ja moniäänisyydestä.

© 2019 Jarkko Hartikainen
Registration (yyyy) 2019