SoleCRISTransition linkFront pageTransition linkUser manualTransition linkRegister informationTransition linkLogin

Music/Concerts
      


Ääneen!. Liedes Anna-Kaisa. 2012


Category Music
Subcategory Concerts
Person
Liedes Anna-Kaisa 
Unit
Unit SibA/Kansanmusiikin aineryhmä 
Title Ääneen! 
Start date 28.09.2012 
Place Black Box (M-talo) 
Production Other
Additional information Ääneen! on Anna-Kaisa Liedeksen 50-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyy hänen pitkäaikaisista muusikko ja –laulajakumppaneita: emeritusprofessori Heikki Laitinen, huilisti-lyömäsoittaja Kristiina Ilmonen, kanneltaja Timo Väänänen sekä lauluyhtye Menaiset. Konsertin jälkeen lava on vapaa erilaisille yllätysesityksille!

Liedes on uuden kansanmusiikin uranuurtajia. Hänen musiikissaan arkaainen kalevalainen maailma kohtaa avantgarden, itkuvirsi ja vanha laulutraditio saavat nykypäivän tulkinnan.

Maailman vanhin instrumentti, ihmisen ääni, on kiinnostanut Anna-Kaisa Liedestä, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston laulun lehtoria, lapsesta saakka. Tullessaan opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan hänelle avautui uusi maailma äänen ihmeellisyyksiin professori Heikki Laitisen opetuksen, kalevalaisen laulun minimalistisuuden sekä improvisoinnin myötä. Tutustuminen suomalais-ugrilaisten kansojen musiikkikulttuureihin johdatti hänet matkoille rajantakaiseen Karjalaan, Viron Setumaalle ja Venäjälle Mordvaan. Nämä matkat jättivät pysyvän rakkauden sukukansojen musiikkiin.

Haukiputaalta lähtöisin oleva Anna-Kaisa Liedes (s. 1962) aloitti musiikin opiskelun kanteleella 10-vuotiaana. Vuonna 1982 alkoivat musiikkikasvatuksen opinnot Sibelius-Akatemiassa, mutta jo seuraavana vuonna hän siirtyi juuri perustetulle kansanmusiikin osastolle. Musiikin maisteriksi Liedes valmistui vuonna 1989. Taiteellisessa tohtorintutkinnossaan vuonna 2005 hän keskittyi ihmisäänen monipuolisiin mahdollisuuksiin (Matkoja Äänen maailmaan).
Anna-Kaisaa on kuultu monissa kansanmusiikkiyhtyeissä mm. Niekussa, Tallarissa, Ääniteatteri Iki-Tursossa ja Utua-yhtyeessä. Tämän hetken aktiivisesti toimivat lauluyhtye Menaiset sekä Suunta. Anna-Kaisa on ollut mukana lukuisilla äänilevyillä (mmm. soololevyt Kuuttaren Korut ja Utua, Menaiset: Menaiset, Mastorava ja Kelu, Suunta: Sulavainen) sekä säveltänyt ja esittänyt musiikkia elokuviin (Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui: Jumalan morsian, Matka ja Yksitoista ihmisen kuvaa).
Registration (yyyy) 2012