SoleCRISTransition linkFront pageTransition linkUser manualTransition linkRegister informationTransition linkLogin

Music/Ensemble performance
      


Svenska litteratursällskapets i Finland ÅRSGÖGTID. Liedes Anna-Kaisa. 2013


Category Music
Subcategory Ensemble performance
Person
Liedes Anna-Kaisa 
Unit
Unit SibA/Kansanmusiikin aineryhmä 
Title Svenska litteratursällskapets i Finland ÅRSGÖGTID 
Start date 05.02.2013 
Place YLIOPISTON JUHLASALI 
City Helsinki 
Country Finland
Production Other
Additional information Esiintyjät:
Doktor Arnold Chiwalala var en aktad musiker, dansare, sångare, koreograf och lärare i sitt hemland Tanzania när han på 1990-talet kom till Sibelius-Akademin för påbyggnadsstudier. Här fascinerades han särskilt av den 10-strängade kantelen, som han införlivade med sitt eget musikaliska arv. År 2008 utnämndes han till Årets kantelespelare i Finland. Den musik Chiwalala i dag framför har fötts ur den dubbla kulturidentitet han anammat, därav namnet Chizentelemusik.
Med gitarristen Topi Korhonen har Arnold Chiwalala samarbetat sedan 1998. När duon uppträder som trio backas de upp av slagverkaren Ricardo Padilla, född i Chile, uppvuxen i Finland och flitigt anlitad över nations- och genregränserna av artister såsom Andrew Lawrence-King, The King’s Singers, Battalia, UMO, Cleveland Baroque Orchestra, Pappas Eget band m.fl..

Wimme Saari, född i Enontekiö, började sin musikerbana som trubadursångare, men när han på Rundradion fann gamla jojkinspelningar gjorda av hans egna förfäder, väcktes intresset för den traditionella jojken. Wimme utvecklade småningom en personlig jojkteknik med plats både för egna improvisationer och för klanglig dialog med andra musiker och musikstilar. Han har samarbetat med bland annat RinneRadio, Hedningarna, den kanadensiska inuitsångaren Tanya Tagac , strupsångaren Okna Tsahan Zam och violinisten Pekka Kuusisto. Men rötterna är förankrade i den samiska jojkvärlden.

Multi-instrumentalisten och forskaren Kristiina Ilmonen avlade musikmagisterexamen 1996 vid Sibelius-Akademins folkmusikavdelning, där hon anställdes som lärare redan 1990 och som bäst håller på att avsluta arbetet på sin doktorsavhandling. Hon har verkat som nyskapande folkmusiker både solo och i ett flertal ensembler och är känd som en skicklig improvisatör. Nordiska blåsinstrument är hennes specialområde. Ilmonen har medverkat på ett tjugotal skivor. Hon har också komponerat och framfört musik för nutida dansverk, teater och film.
I ensemblen Suunta, som specialiserat sig på fri etnoavantgarde, samarbetar Kristiina Ilmonen med sångaren, specialisten på röstimprovisation, doktor Anna-Kaisa Liedes, en av de ledande krafterna i modern experimentell folkmusik, och med kantelevirtuosen Timo Väänänen, vars konstnärliga doktorsavhandling i folkmusik behandlade ämnet Väinämöinens ansikten -kantelen som symbol.

Teemu Korpipää är musiker, ljudtekniker och ljudplanerare inom experimentell, etnisk och elektronisk, musik. För tillfället är han särskilt intresserad av livesampling i interaktiv improvisation och komposition.

Registration (yyyy) 2013